Vadlīnijas bioloģiskās daudzveidības veicināšanai pilsētu pagalmos, zālienos un citās privātajās teritorijās ir tapušas projekta Biodiversity in Urban Backyards ietvaros, ko finansē Ziemeļvalstu Ministru padomes birojs Latvijā. Vadlīnijas izstrādājusi "Ziemeļu ceļa" komanda sadarbībā ar Dānijas un Zviedrijas ekspertiem.
Turpinot apzināt pārtikas un dzērienu ietekmi uz vidi EIT Food programmas projektā WISEBITES, sarunājāmies ar SIA Tērvete food par risinājumiem uzņēmumā un piegādes ķēdē ietekmes uz vidi mazināšanai saldējuma ražošanā.
Drīzumā publicēsim interviju ar SIA Nordcrunch, kas ražo Milzu! brokastu pārslas un citas maltītes un našķus. Sarunājāmies par to, kā ir būt lielam bioloģisku produktu ražotājam tik mazā valstī kā Latvija, kādas ir pelēko zirņu nākotnes izredzes mūsu ēdienkartē, un kāda saikne ilgtspējai ar profesionalitāti, kontroli un komandas garu.
Turpinot apzināt pārtikas un dzērienu ietekmi uz vidi EIT Food programmas projektā WISEBITES, sarunājāmies ar SIA “Bezdelīgas-2” valdes locekli Ilzi Filipsoni par skolu ēdināšanas prasībām un skolēnu, skolotāju un vecāku iesaisti kvalitatīvāka pakalpojuma nodrošināšanā. SIA “Bezdelīgas-2” tika atzīts par labāko skolu ēdinātāju Zemgalē konkursā "Latvijas labākais skolu ēdinātājs" 2023./2024.
Turpinot apzināt pārtikas un dzērienu ietekmi uz vidi EIT Food programmas projektā WISEBITES, sarunājāmies ar Löfbergs grupas Ilgtspējas speciālisti Kajsa-Lisa Luden par ilgtspējīgu kafijas audzēšanu un pielāgošanos pārmaiņām.
Turpinot apzināt pārtikas un dzērienu ietekmi uz vidi EIT Food programmas projektā WISEBITES, sarunājāmies ar "Zivs uz ledus" vadītāju par recirkulācijas akvakultūras perspektīvu un vides ietekmes mazināšanu zivsaimniecībā.
Turpinot apzināt pārtikas un dzērienu ietekmi uz vidi EIT Food programmas projektā WISEBITES, sarunājāmies ar Latvijas Dabas fonda pārstāvi par riskam pakļautiem dabiskiem zālājiem un par zīmi "Dabisko pļavu produkts", kas tiek piešķirta ražotājiem, kuri apsaimnieko dabiskās pļavas un ilggadīgos zālājus un ražo produktus, kā arī lauku tūrisma objektiem un amatniekiem.
ES līdzfinansētas EIT Food programmas projektā WISEBITES un sadarbībā ar Food Educators skolēni iepazinās ar īsajām pārtikas piegādes ķēdēm, lauksaimniecības sistēmām - konvencionālā, integrētā audzēšana, bioloģiskā - , to ietekmi uz vidi un diskutēja par saviem pārtikas patēriņa paradumiem.
Turpinot apzināt pārtikas un dzērienu ietekmi uz vidi EIT Food programmas projektā WISEBITES, sarunājāmies ar Preferred by Nature pārstāvi Latvijā par ES Atmežošanas regulas ietekmi uz produktu pieejamību, globālā tirgus spēju pielāgoties regulas nosacījumiem un par regulas lomu atmežošanas ierobežošanā.
Turpinot apzināt pārtikas un dzērienu ietekmi uz vidi EIT Food programmas projektā WISEBITES, sarunājāmies ar SIA Drubazas saimnieku Ģirtu Dzērvi par dabisko zālāju saglabāšanu un vēlmi saimniekot dabai draudzīgi.
Turpinot apzināt pārtikas un dzērienu ietekmi uz vidi EIT Food programmas projektā WISEBITES, sarunājāmies ar SIA Lejaslīves saimniekiem par daudzveidīgu saimniekošanu: augkopība, biškopība, lopkopība, tūrisms un bišu stropu izgatavošanas darbnīca.
Turpinot apzināt pārtikas un dzērienu ietekmi uz vidi EIT Food programmas projektā WISEBITES, sarunājāmies ar Kafeja ALĪDA par iespējām aizvietot kafiju ar Latvijā augošiem augiem un aprites principiem uzņēmumā.
Turpinot apzināt pārtikas un dzērienu ietekmi uz vidi EIT Food programmas projektā WISEBITES, sarunājāmies ar KI.CH by nature par iespējām aizvietot kafiju ar Latvijā augošiem savvaļas augiem un par videi draudzīgāku savvaļas augu ievākšanu.
Turpinot apzināt pārtikas un dzērienu ietekmi uz vidi EIT Food programmas projektā WISEBITES, sarunājāmies ar Abavas vīna darītavu par iespējām ieviest videi draudzīgus risinājumus un par Abavas vīna darītavas pieredzi vīnogu vīna darīšanā.
Pasaules Ekonomikas foruma publicētajā Globālo risku ziņojumā kopš 2020. gada starp galvenajiem riskiem ierindota bioloģiskās daudzveidības samazināšanās. Risks aprakstīts gan ietekmes izteiksmē un iespējamības ziņā, gan kā eksistenciāls drauds.
Līdz šim publiski ir izskanējuši dažādi Eiropas Zaļā kursa mērķi, tomēr mazāka uzmanība ir pievērsta augsnei, kas ir svarīgs faktors kopīgo mērķu sasniegšanai. Augsne ir neatjaunojams dabas resurss, kas nodrošina dažādus ekosistēmu pakalpojumus, un tai ir būtiska loma klimata pārmaiņu mazināšanas un pielāgošanās procesos.
Ziemeļu ceļš ir uzsācis dalību EIT Food programmā ar projektu WISEBITES, kurā uzmanība tiek pievērsta īsās piegādes ķēdēm Latvijā un pārtikas ietekmei uz vidi.