Search this site
Embedded Files
Ziemeļu ceļš
  • Sākums
  • Jaunumi
  • Projekti
  • Publikācijas
  • Partneri
  • Par mums
  • Kontakti
Ziemeļu ceļš
  • Sākums
  • Jaunumi
  • Projekti
  • Publikācijas
  • Partneri
  • Par mums
  • Kontakti
  • More
    • Sākums
    • Jaunumi
    • Projekti
    • Publikācijas
    • Partneri
    • Par mums
    • Kontakti

Publicētas vadlīnijas bioloģiskās daudzveidības veicināšanai pilsētvidē

Vadlīnijas bioloģiskās daudzveidības veicināšanai pilsētu pagalmos, zālienos un citās privātajās teritorijās ir tapušas projekta Biodiversity in Urban Backyards ietvaros, ko finansē Ziemeļvalstu Ministru padomes birojs Latvijā. Vadlīnijas izstrādājusi "Ziemeļu ceļa" komanda sadarbībā ar Dānijas un Zviedrijas ekspertiem.

Risinājumi ietekmes uz vidi mazināšanai saldējuma ražošanā. Saruna ar SIA Tērvete food (Druvas saldējums)

Turpinot apzināt pārtikas un dzērienu ietekmi uz vidi EIT Food programmas projektā WISEBITES, sarunājāmies ar SIA Tērvete food par risinājumiem uzņēmumā un piegādes ķēdē ietekmes uz vidi mazināšanai saldējuma ražošanā.

Ilgtspēja brokastīs un pēcāk. Saruna ar MILZU! ražotāju SIA Nordcrunch 

Drīzumā publicēsim interviju ar SIA Nordcrunch, kas ražo Milzu! brokastu pārslas un citas maltītes un našķus. Sarunājāmies par to, kā ir būt lielam bioloģisku produktu ražotājam tik mazā valstī kā Latvija, kādas ir pelēko zirņu nākotnes izredzes mūsu ēdienkartē, un kāda saikne ilgtspējai ar profesionalitāti, kontroli un komandas garu.

Izaicinājumi un nākotnes perspektīvas skolu ēdināšanā. Saruna ar SIA Bezdelīgas-2

Turpinot apzināt pārtikas un dzērienu ietekmi uz vidi EIT Food programmas projektā WISEBITES, sarunājāmies ar SIA “Bezdelīgas-2” valdes locekli Ilzi Filipsoni par skolu ēdināšanas prasībām un skolēnu, skolotāju un vecāku iesaisti kvalitatīvāka pakalpojuma nodrošināšanā. SIA “Bezdelīgas-2” tika atzīts par labāko skolu ēdinātāju Zemgalē konkursā "Latvijas labākais skolu ēdinātājs" 2023./2024.

Kafijas audzēšana, mazinot ietekmi uz vidi un pielāgojoties klimata pārmaiņām. Saruna ar Löfbergs grupu

Turpinot apzināt pārtikas un dzērienu ietekmi uz vidi EIT Food programmas projektā WISEBITES, sarunājāmies ar Löfbergs grupas Ilgtspējas speciālisti Kajsa-Lisa Luden par ilgtspējīgu kafijas audzēšanu un pielāgošanos pārmaiņām.

Paliju audzēšana “sauszemē” un recirkulācijas akvakultūras perspektīvas. Saruna ar Zivs uz ledus

Turpinot apzināt pārtikas un dzērienu ietekmi uz vidi EIT Food programmas projektā WISEBITES, sarunājāmies ar "Zivs uz ledus" vadītāju par recirkulācijas akvakultūras perspektīvu un vides ietekmes mazināšanu zivsaimniecībā.

Produktu zīme "Dabisko pļavu produkts" dabisko zālāju saglabāšanai. Saruna ar Latvijas Dabas fondu

Turpinot apzināt pārtikas un dzērienu ietekmi uz vidi EIT Food programmas projektā WISEBITES, sarunājāmies ar Latvijas Dabas fonda pārstāvi par riskam pakļautiem dabiskiem zālājiem un par zīmi "Dabisko pļavu produkts", kas tiek piešķirta ražotājiem, kuri apsaimnieko dabiskās pļavas un ilggadīgos zālājus un ražo produktus, kā arī lauku tūrisma objektiem un amatniekiem. 

Noslēdzas nodarbības skolēniem par pārtikas ietekmi uz vidi

ES līdzfinansētas EIT Food programmas projektā WISEBITES un sadarbībā ar Food Educators skolēni iepazinās ar īsajām pārtikas piegādes ķēdēm, lauksaimniecības sistēmām - konvencionālā, integrētā audzēšana, bioloģiskā - , to ietekmi uz vidi un diskutēja par saviem pārtikas patēriņa paradumiem.

ES Atmežošanas regulas ietekme uz tirgu un vidi. Saruna ar Preferred by Nature

Turpinot apzināt pārtikas un dzērienu ietekmi uz vidi EIT Food programmas projektā WISEBITES, sarunājāmies ar Preferred by Nature pārstāvi Latvijā par ES Atmežošanas regulas ietekmi uz produktu pieejamību, globālā tirgus spēju pielāgoties regulas nosacījumiem un par regulas lomu atmežošanas ierobežošanā.

Par dabisko zālāju saglabāšanu un vēlmi saimniekot dabai draudzīgi. Saruna ar “DRUBAZAS” saimnieku Ģirtu Dzērvi 

Turpinot apzināt pārtikas un dzērienu ietekmi uz vidi EIT Food programmas projektā WISEBITES, sarunājāmies ar SIA Drubazas saimnieku Ģirtu Dzērvi par dabisko zālāju saglabāšanu un vēlmi saimniekot dabai draudzīgi. 

Daudzveidīga saimniekošana. Saruna ar SIA “Lejaslīves”

Turpinot apzināt pārtikas un dzērienu ietekmi uz vidi EIT Food programmas projektā WISEBITES, sarunājāmies ar SIA Lejaslīves saimniekiem par daudzveidīgu saimniekošanu: augkopība, biškopība, lopkopība, tūrisms un bišu stropu izgatavošanas darbnīca.

Latvijā iegūstamās kafijas alternatīvas. Saruna ar Kafeja ALĪDA

Turpinot apzināt pārtikas un dzērienu ietekmi uz vidi EIT Food programmas projektā WISEBITES, sarunājāmies ar Kafeja ALĪDA par iespējām aizvietot kafiju ar Latvijā augošiem augiem un aprites principiem uzņēmumā.

Latvijas augu tēju vērtība. Saruna ar KI.CH by nature

Turpinot apzināt pārtikas un dzērienu ietekmi uz vidi EIT Food programmas projektā WISEBITES, sarunājāmies ar KI.CH by nature par iespējām aizvietot kafiju ar Latvijā augošiem savvaļas augiem un par videi draudzīgāku savvaļas augu ievākšanu.

Videi draudzīga vīna ražošanas iespējas Latvijā. Saruna ar Abavas vīna darītavu

Turpinot apzināt pārtikas un dzērienu ietekmi uz vidi EIT Food programmas projektā WISEBITES, sarunājāmies ar Abavas vīna darītavu par iespējām ieviest videi draudzīgus risinājumus un par  Abavas vīna darītavas pieredzi vīnogu vīna darīšanā.

Bioloģiskās daudzveidības riski pārtikas sistēmu uzņēmumos

Pasaules Ekonomikas foruma publicētajā Globālo risku ziņojumā kopš 2020. gada starp galvenajiem riskiem ierindota bioloģiskās daudzveidības samazināšanās. Risks aprakstīts gan ietekmes izteiksmē un iespējamības ziņā, gan kā eksistenciāls drauds.

Augsnes veselība un ilgtspējīga apsaimniekošana

Līdz šim publiski ir izskanējuši dažādi Eiropas Zaļā kursa mērķi, tomēr mazāka uzmanība ir pievērsta augsnei, kas ir svarīgs faktors kopīgo mērķu sasniegšanai. Augsne ir neatjaunojams dabas resurss, kas nodrošina dažādus ekosistēmu pakalpojumus, un tai ir būtiska loma klimata pārmaiņu mazināšanas un pielāgošanās procesos. 

Ziemeļu ceļš uzsāk projektu WISEBITES EIT Food programmā

Ziemeļu ceļš ir uzsācis dalību EIT Food programmā ar projektu WISEBITES, kurā uzmanība tiek pievērsta īsās piegādes ķēdēm Latvijā un pārtikas ietekmei uz vidi.

Ziemeļu ceļš ir organizācija, kas īsteno projektus vides, ilgtspējas un drošības jomā, akcentējot zinātnisko darbību un pilsoniskās sabiedrības iesaisti. Mēs informējam par ilgtspējīgu dabas resursu izmantošanu un saglabāšanu. 

Biedrība "Vides, ilgtspējas un drošības institūts" Institute for Environment, Sustainability, and Security Reģ. Nr. 40008254234 ziemelucels@gmail.com 
Google Sites
Report abuse
Page details
Page updated
Google Sites
Report abuse