Kafijas audzēšana, mazinot ietekmi uz vidi un pielāgojoties klimata pārmaiņām. Saruna ar Löfbergs grupu
Kafijas audzēšana, mazinot ietekmi uz vidi un pielāgojoties klimata pārmaiņām. Saruna ar Löfbergs grupu
09.07.2024
Turpinot apzināt pārtikas un dzērienu ietekmi uz vidi EIT Food programmas projektā WISEBITES, sarunājāmies ar Löfbergs grupas Ilgtspējas speciālisti Kajsa-Lisa Luden par ilgtspējīgu kafijas audzēšanu un pielāgošanos pārmaiņām.
Minat, ka viens no ilgstpējas mērķiem ir ilgtspējīgāku kafijas audzēšanas metožu un apstākļu veicināšana. Kuras ir ilgtspējīgas (videi draudzīgas) audzēšanas metodes, un kā audzēšanas valstīs veicināt apstākļus to ieviešanai saimniecībās? Vai ir kādas videi draudzīgas lauksaimniecības prakses, ko īpaši izceļat kafijas audzētājiem?
Löfbergs ilgtspējības mērķi un standarti vienmēr ir bijuši ļoti nozīmīgi, un kā ģimenes uzņēmums mēs veicam rūpīgas un ilgtermiņa izvēles, lai nodrošinātu, ka mūsu darbības atbilst augstākajiem ilgtspējības standartiem.
Mēs strādājam ar izveidoto piegādes modeli, kas ļauj mums izvēlēties labāko risinājumu un nodrošina vislabāko ilgtspējības ietekmi, pamatojoties uz vietējiem un specifiskiem priekšnosacījumiem. Nav viena risinājuma, kas derētu visiem lauksaimniekiem visos reģionos un valstīs.
Mēs uzsveram nepieciešamību pēc dažādiem piedāvājumiem ar daudziem risinājumiem, piemēram, dažādiem sertifikācijas un citiem ilgtspējības protokoliem, standartiem un uz datiem balstītām sistēmām, kas ļauj mums vākt vairāk datus no piegādes ķēdes. Tas palīdz mums saglabāt savu apņemšanos rūpēties par cilvēkiem un planētu, lai mēs visi varētu baudīt labu kafiju arī turpmāk.
Lai gan jautājums ir plašs un aptver dažādus reģionus, kuriem klimata pārmaiņu riskiem kafijas audzētāji var pielāgoties, bet kuriem nevar, un, iespējams, nākotnē kādos reģionos būs apgrūtināta kafijas audzēšana?
Zinātne prognozē, ka puse no platības, kurā mēs šodien audzējam kafiju, 2050. gadā nebūs piemērota kafijas audzēšanai. Tiks ietekmētas visas valstis, kuras atrodas tā saucamajā “kafijas joslā” ap ekvatoru. Un šajā jautājumā jāpiemin, ka arabikas pupiņas ir jutīgākas pret temperatūras izmaiņām, salīdzinot ar robusta kafijas pupiņām.
Klimata pārmaiņas izraisa izmaiņas kafijas audzēšanas priekšnosacījumos, jo temperatūra paaugstinās un laikapstākļi mainās. Ir iespējams, ka var būt mazāk lietus un sausums vai, piemēram, spēcīgi plūdi. Ir daudzas metodes, kas uzlabo noturību pret klimata pārmaiņām, tomēr bieži vien lauksaimniekam ir nepieciešama, piemēram, finansiāla vai tehniskā palīdzība un apmācība.
Kopā ar Eiropas kafijas federāciju International Coffee Partner un apvienību coffee&climate Löfbergs sadarbojas ar citiem ģimenes grauzdētājiem Eiropā, kā arī ar mazajiem audzētājiem kafijas ražotājvalstīs, lai radītu tiem labākus dzīves apstākļus un pielāgotos klimata pārmaiņām. Segkultūras, agromežsaimniecība un atjaunošanas metodes var palīdzēt, piemēram, noēnot kafijas kokus, apstrādāt augsni, lai saglabātu mitrumu un novērstu eroziju. Ir svarīgi samazināt CO2 emisijas, lai novērstu klimata pārmaiņu saasināšanos, taču mēs uzskatām, ka tas ir ļoti svarīgi, lai palīdzētu lauksaimniekiem pielāgoties izmaiņām, kas notiek jau tagad.
Zaļo kafiju iepērkat Dienvidamerikā, Centrālamerikā, Āfrikā un Āzijā. Kuros reģionos saskatāt lielākos izaicinājumus kafijas industrijā ne tikai klimata pārmaiņu rezultātā, bet kopumā vides jautājumos?
Centrālameriku pagājušajā desmitgadē smagi skāra kafijas rūsa (la roya), kas iznīcināja ražu. Kopumā kaitēkļi, slimības un sēnītes, piemēram, la roya un kafijas ogu urbējs, apdraud visus kafijas ražotājus. Līdz ar klimata pārmaiņām izplatās arī kaitēkļi, kuri senāk nespēja nokļūt un izdzīvot vēsākos apstākļos, jo Arabica kafijas pupiņu audzēšanas plantācijas atradās un kalnos un gaisa temperatūra nebija piemērota, lai tie spētu izplatīties.
Centrālamerikā un Latīņamerikā cīnās ar darbaspēka trūkumu, īpaši meklējot kafijas ražas vācējus. Lielākajā daļā kafijas ogu lasīšana ir sezonāls un dažreiz pat darbs, kas veicams dažādās atrašanās vietās.
Kopumā visā kafijas audzēšanas pasaulē ir augsts kafijas ražotāju vidējais vecums. Bērni no ģimenēm, kurās ražo kafiju, redzot grūtības, ar kurām saskaras viņu ģimenes, bieži vien izvēlas migrēt uz pilsētu, lai atrastu labākas dzīvošanas iespējas.
Cenu svārstības un nestabili ienākumi padara ražotājus nespējīgus paredzēt cenu noteikšanas tendences un plānot uz priekšu, un tajā pašā laikā būt rentablai organizācijai. Ja skatāmies uz klimata pārmaiņu ietekmi, tas kļūst vēl sarežģītāk. Koncentrēšanās, lai uzlabotu kvalitāti un samazinātu ražošanas izmaksas, var palielināt ienākumus, tomēr pastāv arī risks, ka laikapstākļi neļaus viņiem nākamajā gadā iegūt kvalitatīvu kafiju un viņi zaudēs prēmijas.
Kā vērtējat ES Atmežošanas regulu (EUDR) no vides aspekta kafijas industrijā? Vai regula ietekmē kafijas pupiņu pieejamību, regulai aizliedzot turpmāku atmežošanu?
EUDR ir vērienīgs un cēls mērķis, kuru mēs atbalstām. Tomēr regula nebija paredzēta kafijas piegādes ķēdes sarežģīšanai un pasaules mazajiem kafijas audzētājiem. Lauksaimniekiem ir vajadzīga atbilstoša struktūra, pietiekami daudz laika un finanšu resursu, lai izpildītu regulā norādītās prasības. EUDR viņiem rada lielu izaicinājumu, kas nozīmē, ka mazie lauksaimnieki, iespējams, varētu tikt izslēgti no ES tirgus. Ne tāpēc, ka viņi audzē kafiju uz atmežotas zemes, bet tāpēc, ka viņiem trūkst nepieciešamo datu.
Visā vērtību ķēdē mēs redzam, ka smaga administrēšana un datu apstrāde radīs izmaksas visos posmos. Sagaidāms kafijas piegādes trūkums un izmaksu pieaugums, tomēr šobrīd nav iespējams novērtēt, cik lielā apjomā. Kopumā kafijas audzēšana nav mežu izciršanas veicinātājs.
Ilgtspējas pārskatā 2021-2022 minat, ka līdz 2030.gadam 50% Jūsu iepirktās zaļās kafijas būs bioloģiski sertificēta. Kādi ir galvenie soļi, lai sasniegtu šādu mērķi, un vai, Jūsuprāt, mērķis ir ambiciozs?
Šis mērķis ir pārskatīts. 2025. gadā pilnīgi visas mūsu kafijas pupiņās mēs vēlamies iegādāties saskaņā ar ilgtspējības sistēmu, piemēram, Organic, Rainforest Alliance, Fairtrade un citiem ilgtspējības standartiem. Mērķis ir absolūti ambiciozs!
Kamēr pircējs var vadīties pēc sertifikātiem uz iepakojuma, vai ir vēl kādi veidi, kā pieņemt videi draudzīgus lēmumus, pērkot kafiju? Piemēram, reģioni, kuros ir iespējams mazāks resursu patēriņš kafijas audzēšanā, vai kāda kafijas šķirne, kas ir mazāk prasīga?
Sertifikāti ir svarīga mūsu darba sastāvdaļa. Šodien esam viens no lielākajiem “Fairtrade” un “Organic” kafijas iepircējiem un grauzdētājiem, pērkam un grauzdējam lielos apjomos “Rainforest Alliance” sertificētu kafiju. Tomēr sertifikācija nav vienīgais risinājums. Nav tikai viena risinājums, kas būtu piemērots visiem kafijas audzētājiem visos reģionos un valstīs.
Mēs uzsveram vajadzību pēc instrumentu kopuma ar daudziem rīkiem, piemēram, dažādiem sertifikātiem un citiem ilgtspējības protokoliem, standartiem un uz datiem balstītām sistēmām. Izmantojot vairāk alternatīvu, mēs varam izmantot risinājumus, kas nodrošina vislabāko ilgtspējas ietekmi, pamatojoties uz īpašiem priekšnoteikumiem dažādos reģionos un valstīs.
Mums ir daudzi piemēri visā pasaulē, kad kafijas audzētāji un ražotāji bez sertifikācijas izmanto ilgtspējīgāku praksi, piemēram, agromežsaimniecību.
Kāda ir galvenā ietekme uz vidi, ja netiek pirkta bioloģiski vai Rainforest Alliance sertificēta kafija vai arī ja netiek pirkta no uzņēmumiem, kas pievērš uzmanību kafijas dzīves cikla ietekmei uz vidi?
Ir svarīgi izvēlēties kafiju no zīmola, kas nopietni uztver gan kvalitāti, gan ilgtspējību, lai pārliecinātos, ka kafijas audzētāji saņem labu atalgojumu, ka ļoti daudz tiek domāts par klimata ietekmi un meklēti risinājumi, lai to samazinātu, un netiek nodarīts kaitējums ekosistēmām ap saimniecībām. Tas ir vienīgais veids, kā mēs varam nodrošināt lieliskas garšas kafijas piegādi nākotnē.
Saprotot, ka daļa ietekmes uz vidi rodas ne tikai kafijas audzēšanas posmā, vai varat pastāstīt, ar kuru no ieviestajiem vides ietekmes samazināšanas pasākumiem lepojaties visvairāk? Cik lasāms, ieviešat daudz iniciatīvu.
Lūdzu, skatiet mūsu jaunāko ilgtspējības ziņojumu! Jaunākajā Ilgtspējības ziņojumā 2022/2023 (angļu valodā) ir norādīti visi pasākumi, kurus esam ieviesuši un ļoti lepojamies. https://www.lofbergs.lv/ilgtspeja/ilgtspejas-parskats/ Esam ļoti lepni par pavērsiena punktu, ko sasniedzām tikko, 2024. gada janvārī – tagad uzņēmums nodrošina 100% jūras transportu bez fosiliem resursiem – ar pilno informāciju iespējams iepazīties mūsu mājas lapā https://www.lofbergs.lv/zinas/juras-transports-bez-fosilijam/ ziņu sadaļā.