30.04.2024
Ziemeļu ceļš, turpinot apzināt pārtikas un dzērienu ietekmi uz vidi EIT Food programmas projektā WISEBITES, sarunājās ar Abavas vīna darītavu par iespējām ieviest videi draudzīgus risinājumus un par Abavas vīna darītavas pieredzi vīnogu vīna darīšanā Latvijā.
Vīnogu audzēšana un vīna darīšana no vīnogām, nevis citām ogām un augļiem, Latvijā pēdējos gados ir attīstījusies pozitīvi.
Kas, Jūsuprāt, ir sekmējis to, un, vai Latvijā radītie vīnogu vīni patiesi ir konkurētspējīgi kvalitātes un garšas ziņā?
Klimata apstākļi vīnogu vīna darīšanā ir īpaši ietekmējoši, jo zem -30 grādiem pēc Celsija šķirnes diemžēl nespēj izdzīvot. Kamēr ziemas Latvijā kļūst maigākas un klimats siltāks, diemžēl arī salnu riski kļūst lielāki temperatūras svārstību dēļ, tādēļ vīnogu audzēšana vīna darīšanai vēl joprojām ir ļoti sarežģīts process, kas prasa specifiskas zināšanas un pieredzi.
Ir šķirnes, par kurām nav daudz informācijas, tāpēc kaut kādā ziņā nākas eksperimentēt. Tikai tādā veidā var saprast mūsu reģionam piemērotākās un rentablākās vīnogu šķirnes.
Neraugoties uz klimata izaicinājumiem un pielāgošanās spējām tiem, ļoti lielu lomu veiksmīgā un konkurētspējīgā vīnogu vīnu darīšanā spēlē izglītība, ko ieguvis mūsu vīndaris Niklass Barkāns. Un tieši tā lielā mērā ir atslēga, kas palīdz arī radīt kvalitatīvu produktu no tāda izejmateriāla, kāds pieejams.
Ja raugāmies vides saudzēšanas aspektā, kas ir galvenās priekšrocības, kāpēc Latvijā radītie vīnogu vīni ir laba alternatīva ievestajiem vīniem?
Viens no lielākajiem ieguvumiem noteikti ir loģistikas izmaksas, jo Latvijā ražotais vīns līdz vietējam patērētājam pavisam noteikti var nonākt gan ātrāk, gan videi draudzīgāk, atstājot mazāku ekoloģiskās pēdas nospiedumu tieši transportēšanas jautājumos un izmaksās.
Turklāt vietējā vīna ražošana nodrošina darba vietu pieejamību vietējiem iedzīvotājiem un veicina vietējās ekonomikas attīstību, jo tā stimulē patēriņu un uzņēmējdarbību reģionā. Tas veicina vietējo kopienu izaugsmi un labklājību.
Latvijā tiek ražoti vairāki bioloģiskie sidri, arī vīnogas tiek audzētas bioloģiski, savukārt Latvijā ražots bioloģiskais vīnogu vīns – kā gala produkts – nav pieejams. Kādi varētu būt galvenie iemesli šādai situācijai?
Lai radītu bioloģisku vīnogu vīnu, nepieciešams speciāls sertifikācijas process, kas ir diezgan sarežģīts. Katru gadu vīnogu vīni atšķiras atkarībā no daudziem faktoriem, kas nav prognozējami un kontrolējami. Tas nozīmē, ka katru reizi šāda sertifikācija būtu jāveic no jauna, kas ir ne tikai dārgi, bet arī nerentabli.
Turklāt, lai gan Mēs audzējam vīnogas, kas ir īpaši piemērotas mūsu reģionam un varētu nodrošināt labu ražu, tām tomēr ir nepieciešama īpaša mēslošana un apstrāde, lai novērstu kaitēkļu postījumus.
Ievada sarunā minējāt, ka šobrīd Abavas vīna darītavā ieviešat dažādus ilgtspējas procesus. Kas ir tie, kas tieši vai pastarpināti attiecas uz vides saudzēšanu?
Abavas vīna darītavas ražotās produkcijas pildīšanai tiek izmantots otrreiz pārstrādājams iepakojums - stikls -, un šobrīd arī plānojam izmantot alumīnija skārdenes, šādā veidā mazinot gan produktu svaru, gan iepakojuma atstātās oglekļa pēdas lielumu.
Visus augļus un ogas Mēs cenšamies izmantot maksimālā iespējā. Blakus produkts, kas rodas ražošanas procesā, gan ir neizbēgams, tāpēc šajā jautājumā Mēs sadarbojamies ar gāzes ražotājiem - nododam augļu un ogu izspaidas.
Plānojam veikt energoauditu, lai rūpīgi izvērtētu un uzlabotu mūsu darbību šajā jomā.
Mēs rūpīgi pārdomājam un plānojam loģistiku un mūsu šoferu darbu, izmantojot speciālu programmu, lai izstrādātu katras dienas maršrutu. Mūsu mērķis ir samazināt oglekļa emisijas, nodrošinot efektīvu pārvietošanos un piegādes rezultātu.
Vai vīnogu audzēšanā izmantojat pesticīdus dažādu augu vīrusu, kukaiņu un nezāļu apkarošanā un sintētisko mēslojumu ražas palielināšanā? Vai izmantojat alternatīvās, dabai draudzīgās metodes cīņā ar iepriekš minētajiem nelabvēlīgajiem aspektiem, kas ietekmē vīnogu audzēšanu?
Ilgus gadus neko nesmidzinājām uz vīnogām un neizmantojām šāda veida ķīmiju, līdz pirms pāris gadiem uzmetās miltrasa daļai vīnogu lauka, kas būtiski iedragāja visu tā gada ražu un produkcijas ražošanu, tādēļ diemžēl, lai samazinātu riskus turpmāk, šobrīd mums nākas izmantot šāda veida pesticīdus, lai aizsargātu vīnogu ražu.
Vēl viena nianse, kas palīdz izmantot iespējami mazāk pesticīdus - Mēs izvēlamies Mūsu reģionam atbilstošākās un izturīgākās vīnogu šķirnes, piemēram, Zilga un Rondo, kas ir mazāk uzņēmīgas pret miltrasu, salīdzinot ar citām vīnogu šķirnēm, kas aug dienvidu apstākļos. Šīs šķirnes ir mazāk jutīgas gan pret ārējiem faktoriem, gan vīrusiem un kukaiņiem. Tomēr esam konstatējuši, ka, neraugoties uz to izturību, stādiem trūkst dažādu barības vielu, tādēļ vienalga uzskatām, ka ir nepieciešama iesaiste šajā ziņā un nav redzamas alternatīvas, kā bez tā būtu iespējams iegūt labu un kvalitatīvu vīnogu ražu mūsu ziemeļu apstākļos.
Vai saskatāt potenciālu atlikušo organisko vielu (vīnogu un ražošanas atkritumu) atgriešanā atpakaļ augsnē?
Tas daudzums, kas paliek pāri no bioloģiskajiem atkritumiem, pie Mūsu ražošanas apjomiem ir tik neliels, ka veidot šādu sistēmu ar organisko vielu atgriešanu atpakaļ augsnē nebūtu lietderīgi un efektīvi, ņemot vērā vīnogu lauku hektāru apjomu. Bet idejiski, ja Mūsu ražošanas rezultātā paliktu pāri daudz vairāk organisko vielu, tad neizslēdzam iespēju to izmantot kā mēslojumu Mūsu stādiem, jo tas arī ir ļoti labs aprites ekonomikas princips.
Vai esiet apzinājuši un aprēķinājuši oglekļa pēdu visā vīna ražošanas ciklā?
Nē, vēl neesam paguvuši to aprēķināt, bet ļoti aktīvi pie tā strādājam.
Pieļaujam, ka visiecienītākais Jums ir pašu Abavas vīna darītavā radītais vīns, tomēr kādi būtu Jūsu ieteikumi, ko ņemt vērā Latvijas iedzīvotājam, izvēloties vīnu, kas ir kvalitatīvs un dabai draudzīgs?
Noteikti jāņem vērā, vai ražotais vīns ir no vietējā ražotāja. Vietējais vīns, kas ražots no vietējiem augļiem un ogām, saglabās un atspoguļos visus reģionālos un sezonālos aromātus un garšas nianses, sniedzot autentisku garšu. Tāpat ir vērts izvēlēties dzērienus ar minimālu pievienotā cukura līmeni, kas dod iespēju baudīt dabiskas garšas. Pievēršot uzmanību iepakojumam, Mēs varam izvēlēties videi draudzīgus un pārstrādājamus risinājumus, tādējādi veicinot ilgtspējīgu patēriņu. Visbeidzot, rūpīga uzglabāšanas norāžu ievērošana ir būtiska, lai saglabātu produkta svaigumu, garšu un vērtību tā, kā to iecerējis ražotājs.