Risinājumi ietekmes uz vidi mazināšanai saldējuma ražošanā. Saruna ar SIA Tērvete food (Druvas saldējums)
Risinājumi ietekmes uz vidi mazināšanai saldējuma ražošanā. Saruna ar SIA Tērvete food (Druvas saldējums)
30.08.2024
Turpinot apzināt pārtikas un dzērienu ietekmi uz vidi EIT Food programmas projektā WISEBITES, sarunājāmies ar SIA Tērvete food par risinājumiem uzņēmumā un piegādes ķēdē ietekmes uz vidi mazināšanai saldējuma ražošanā.
Kādas ir iespējas saldējuma ražošanā samazināt ietekmi uz vidi gan jūsu uzņēmumā, gan visā pārtikas piegādes ķēdē? Kā izvērtēt, kuras no šīm izmaiņām ir ekonomiski pamatotas?
Tas, ko mēs, SIA Tērvete food, darām, ir - attīstām savus tiešos pārdošanas kanālus jeb ražotnes veikalus, kā arī tiešo piegādi plānotos maršrutos, kas nozīmē, ka produkta ceļš līdz klientam kļūst īsāks. Tāpat ražošanā ieviešam jaunas tehnoloģijas, kas samazina ražošanas procesu ietekmi uz vidi, piemēram, šobrīd uzsāksim testēt jaunu saldēšanas tehnoloģiju, kurā freons tiek aizvietots ar ogļskābo gāzi.
Domājot par saldējuma izejvielām, maksimāli cenšamies sadarboties ar vietējiem ražotājiem, tai skaitā mūsu uzņēmumu grupā – Agrolats Grupa – esošajiem uzņēmumiem, piemēram, AS “Agrofirma Tērvete”, kas ir pilna cikla lauksaimniecības uzņēmums – tajā piena lopkopības atkritumprodukti pilnībā tiek pārstrādāti biogāzē, kas ir atjaunojams energoresurss.
Mūsu saldējumā izmantotais piens nāk no AS “Agrofirmas Tērvete” fermām, attiecīgi arī tā kvalitāte ir viegli pārraugāma. Protams, ir arī izejvielas, piemēram, kakao un cukurs, ko Latvijā neiegūst, šādos gadījumos raugāmies, lai izvēlētais sadarbības partneris, no kā iegādājamies šīs izejvielas, ir atbildīgs uzņēmums ilgtspējas mērķu īstenošanā, taču vienlaikus arī spēj piedāvāt maksimāli labāko produktu kvalitāti un konkurētspējīgu cenu.
Vai esat veikuši kāda produkta dzīves cikla novērtējumu vai mērījuši oglekļa pēdas nospiedumu?
Tāpat kā daudzi citi uzņēmumi arī mēs šobrīd esam ceļā uz ilgtspējas mērķu īstenošanu mūsu uzņēmumā, tai skaitā SEG emisiju auditu un produktu dzīves cikla novērtējumu.
Padalieties, lūdzu, ar stāstu par bioloģiski sertificēta produkta līnijas ieviešanu! Vai radās kādi izaicinājumi, no kuru pieredzes var mācīties citi? Vai varbūt tieši veiksmes stāsts, kas var iedvesmot?
Ņemot vērā mūsu pozitīvo pieredzi, mēs noteikti gribētu iedrošināt arī citus ražotājus, ka bioloģisku produktu ražošana nav tik sarežģīta, kā kādam varētu šķist.
Tā ir nodalīta ražošana, nodalīta uzglabāšana, jānodrošina katras izejvielas izcelsmes pārbaude un jāizpilda citi normatīvi, taču nav milzīgu izaicinājumu, lai to nevarētu īstenot. Mums bija mērķis ieviest saldējumu pašiem mazākajiem, un procesa gaitā sapratām, ka vēlamies šim saldējumam nodrošināt bioloģiskas izcelsmes kvalitāti, tāpēc uzdevums bija skaidrs un atlika tikai aktīvi darboties, lai to īstenotu.
Citās intervijās minat “cirkulāru un, cik vien var, videi un klimatam draudzīgu pārtikas ražošanu”. Lūdzu, sniedziet ieskatu, kādi galvenie risinājumi slēpjas aiz vārdiem “cirkulārs”, “videi draudzīgs” un “klimatam draudzīgs”.
Domājams, ka uz šo jautājumu galvenokārt esam atbildējuši jau pirmajā jautājumā, taču, papildinot iepriekš teikto, noteikti vēl gribētu minēt, ka arī ražotnē esam ieviesuši resursu kontroles mehānismus, lai veidotu videi draudzīgāku ražošanu, tāpat saldējuma ražošanā izmantojam tikai dabīgas izejvielas, galvenokārt no vietējiem ražotājiem, kas ir rersursus saudzējošāk, kā arī veselībai draudzīgāk. Maksimāli automatizējam procesus, kas veicinātu ilgtspējīgas attīstības mērķus.
Druvas saldējuma vafelēm izmantojat vietējo lauksaimnieku audzēto graudu miltus, savukārt, importētajām izejvielām pārbaudāt ražotāju sertifikāciju un izvērtējat to atbilstību ilgtspējas mērķiem. Kādi ir jūsu ilgtspējas mērķu kritēriji, izvēloties piegādātājus? Un kāda sertifikācija ražotājiem/produktiem ir nepieciešama?
Kā visai sabiedrībai kopumā, arī mūsu viens no galvenajiem mērķiem ir samazināt SEG emisiju daudzumu, attiecīgi viena no prioritārajām lietām, ko izvērtējam, ir – cik tālu no mums atrodas preces piegādātājs un cik atbildīgs ir šis uzņēmums ilgtspējas mērķu īstenošanā. Priekšroku dodam vietējiem ražotājiem, protams, ja tie spēj nodrošināt augstu izjvielas kvalitāti, kā arī nepieciešamo apjomu. Tāpat pakāpeniski ieviešam videi draudzīgāku iepakojumu, piemēram, kartonu, kā arī izmantojam šķirojamu iepakojumu.
Šobrīd aktīvi strādājam pie jauna produkta, kam uzglabāšanas un loģistikas nosacījumi būs videi draudzīgāki.
Runājot par sertifikāciju, bioloģiskajiem produktiem, protams, tie ir sertifikāti, kas apliecina izejvielu bioloģisko izcelsmi, iekārtām nepieciešama CE sertifikācija, kas norāda, ka tās atbilst ES prasībām drošuma, veselības un vides aizsardzības jomā. Uzņēmums AS “Agrofirma Tērvete”, no kā iepērkam pienu mūsu saldējumu ražošanai, ir ieguvis REDcert sertifikātu. Šobrīd ļoti konkrētu prasību attiecībā uz sertifikāciju pret piegādātājiem mums nav, jo ņemam vērā, ka ne tikai mēs, bet arī citi uzņēmumi vēl ir ceļā uz ilgtspējīgu risinājumu ieviešanu, taču, neskatoties uz to, vairumam no tiem jau ir dažādi sertifikāti, kas apliecina gan ētisku datu apmaiņu, gan ilgstpējīgu izjevielu ieguvi, piemēram, Cacao-Trace sertifikācija, SEDEX, RSPO sertifikācija, kā arī ISO 9001:2015, FSC mix, ISO 14001:2015, Rainforest Alliance un citi sertifikāti.